Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję


Znajdź poszukiwaną usługę medyczną
sprawdź ofertę, umów wizytę
Aktualności Wszystkie
Zakwaszenie organizmu: jak rozpoznać i leczyć?

Tagi:



Dr n. med. Iwona Jarocka podpowiada co jest przyczyną zakwaszenia, jak je rozpoznać oraz jakich produktów w diecie unikać, a po jakie sięgać w przypadku wystąpienia schorzenia.

Przyczyny zakwaszenia

Przyczyny zakwaszenia organizmu leżą w zwiększonej podaży kwasów. Aby zachodzące w naszym ciele procesy przebiegały w prawidłowy sposób, konieczne jest zachowanie odpowiedniego pH krwi, które powinno wynosić 7,35-7,45. Jest to uzależnione od pracy poszczególnych układów – przede wszystkim pokarmowego, krążeniowego, hormonalnego oraz sprawnego wydalania nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca i kwasów oraz zasad przez nerki.

Dlatego główną przyczyną zakwaszenia organizmu jest kumulowanie się kwasów w organizmie. Jeżeli zależy nam na tym, aby mechanizmy przebiegały bez zarzutu, to powinniśmy zadbać o to, by razem z pożywieniem przyjmować potrzebne składniki mineralne, głównie wapń, magnez, potas.

W przypadku kiedy ich brakuje, nasz organizm nie jest w stanie zneutralizować oraz wydalić wszystkich efektów ubocznych przemiany materii, którymi w głównej mierze są kwasy. Dochodzi wówczas do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, czyli tzw. zakwaszenia organizmu.

Tak więc w przypadku zakwaszenia organizmu przyczyny choroby to m.in. produkty zbożowe, duża ilość soli, słodyczy i produktów przetworzonych w diecie.

Krótkotrwałe zakwaszenie nie jest niebezpieczne dla zdrowia, gdyż organizm potrafi sobie z nim radzić dzięki równym mechanizmom regulacyjnym. Przewlekłe zakwaszenie daje wiele oznak, które zignorowane, mogą prowadzić do poważniejszych schorzeń. Do zanurzeń równowagi kwasowo-zasadowej często prowadzi nieprawidłowy sposób odżywiania, np. modna dieta wysokobiałkowa.

Etapy i objawy zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu podzielić możemy na trzy etapy. Pierwszy stopień zakwaszenia daje następujące objawy: bóle głowy, zgaga, problemy z potencją, problemy skórne, występowanie nasilonego zespołu napięcia przedmiesiączkowego, bóle mięśni, nadmiar wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych i zatokach, problemy z krążeniem w kończynach, senność i zmęczenie, niesmak w ustach, mocz o silnym zapachu, biegunka i zaparcia. Pojawiają się problemy z trawieniem, wzdęcia, uczucie przepełnienia i nieprzyjemny posmak w ustach. Nadmiar kwasu wywołuje bóle mięśni, pojawiają się bóle kręgosłupa. W czasie zakwaszenia włosy zaczynają wypadać, paznokcie stają się łamliwe, a zęby podatne na próchnice. Pojawiają się wypryski na twarzy, a na udach o pośladkach pomarańczowa skórka, tzw. cellulit. Szybciej pojawiają się zmarszczki.

Drugi stopień zakwaszenia organizmu wiąże się z takimi przykrymi objawami jak: obrzęki, stany zapalne, niepłodność, endometrioza, częste infekcje wirusowe, silne ataki migreny, łuszczyca, depresja, bezsenność, pogorszona zdolność koncentracji i zapamiętywania, częste infekcje grzybicze, przewlekłe zapalenie zatok, astma i alergie. Zjawiskiem charakterystycznym dla tego etapu zakwaszenia organizmu jest tzw. zespół metaboliczny, na który składa się otyłość, insulinoodporność, podwyższony poziom cholesterolu i wzrost ryzyka wystąpienia chorób serca.

Trzeci stopień zakwaszenia organizmu i schorzenia z nim związane pojawiają się u osób, które ignorują fakt pogarszającego się stanu zdrowia i nie zmieniają nawyków żywieniowych oraz stylu życia. Do najpoważniejszych skutków silnego zakwaszenia organizmu zaliczamy” nowotwory, toczeń, choroby autoimmunologiczne skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, gruźlicę a nawet stwardnienie rozsiane.

Zatrzymanie wody w organizmie

Zatrzymywanie wody w zakwaszonym organizmie, które ma służyć rozcieńczeniu kwasów w czasie zakwaszenia organizmu, sprzyja powstawaniu opuchnięć, czemu może towarzyszyć ból. W czasie zakwaszenia organizmu znacznie wzrasta ryzyko pojawienia się poważnych schorzeń – cukrzycy, nadciśnienia, osteoporozy, miażdżycy, nadwagi, a także chorób nowotworowych. Zakwaszeniu organizmu często towarzyszy szereg inny dolegliwości.

Najczęściej w czasie zakwaszenia organizmu objawy dotyczą uczucia ogólnego zmęczenia, problemów z koncentracją i snem oraz obniżenia nastroju mogącego prowadzić do depresji.

Jak sprawdzić czy organizm jest zakwaszony?

Najprostszą metodą jest zbadanie pH moczy za pomocą papierka lakmusowego. Badanie przeprowadzamy przez kilka dni pod rząd, z porannego moczu, będąc na czczo. Zanurzam papierek w moczu zebranym do czystego pojemnika i odczytujemy wynik, porównując kolor na papierku lakmusowym z kolorem na połączonej do niego paletce. Im bardziej kwaśny mocz, tym wyższy stopień zakwaszenia organizmu.

Drugą metodą jest wykonanie badania ogólnego moczu w laboratorium analitycznym.

Leczenie

Za zakwaszenie organizmu odpowiada przede wszystkim niewłaściwa dieta. Nadmiar niektórych produktów narusza wspomnianą równowagę kwasowo-zasadową, narażając nas na wystąpienie nieprzyjemnych objawów zakwaszenia organizmu. Jeżeli mamy zakwaszony organizm leczenie zapewne będzie polegać na eliminacji artykułów spożywczych o wysokim stopniu przetworzenia, jedzeniu zbyt dużej ilości jajek, serów, wędlin, mięsa i słodyczy.

W czasie leczenie zakwaszenia organizmu dieta powinna zawierać umiarkowane ilości produktów zbożowych oraz niektórych napojów – zwłaszcza słodzonych, gazowanych oraz kawy, czarnej herbaty i oczywiście alkoholu. Wymienione produkty w diecie na zakwaszenie organizmu z powodzeniem może zastąpić kasza jaglana i gryczana, mleko, śmietana i migdały.

W diecie eliminującej zakwaszenie organizmu nie może zabraknąć warzyw – właściwości odkwaszające wykazują przede wszystkim: cukinia, bakłażan, szpinak, brokuły, buraki i marchew. Na naszą korzyść działają także takie owoce jak: kiwi, banany, cytrusy, brzoskwinie, arbuzy, maliny oraz truskawki.

Zakwaszenie organizmu – szkodliwość

Osoba, która zaobserwuje u siebie objawy zakwaszenia organizmu i nie skonsultuje występujących dolegliwości z lekarzem, jest narażona na duże ryzyko zdrowotne. Jeśli podejmie się samodzielnej terapii, może opóźnić czas zdiagnozowania prawdziwej jednostki chorobowej lub nasilić występujące objawy.

Objawy tzw. zakwaszenia organizmu mogą tak naprawdę być objawami rozwijającej się w organizmie jednostki chorobowej. Sucha skóra, wypadające włosy, gorsze samopoczucie, rozdrażnienie, uczucie zmęczenia mogę wskazywać np. na niedoczynność tarczycy, chorobę Hashimoto lub niedokrwistość z niedoboru żelaza (tzw. anemię). To jednostki chorobowe, które należy szybko rozpoznać, włączyć odpowiednie leczenie oraz dobrać odpowiednią dietoterapię. Ich diagnostyką i leczeniem powinien zająć się lekarz.

Zakwaszenie metabolizmu a kwasica metaboliczna

Jak informują lekarze zjawiska zakwaszenia organizmu nie ma. Jednak stan, w którym pH krwi jest mniejsze niż 7,35, a w dodatku poziom jonów HCO-3 w osoczu spada poniżej wartości 15 mmol, można nazwać kwasicą i nie ma ona nic wspólnego z zakwaszeniem organizmu.

Najczęściej kwasica jest wynikiem ciężkich zmian metabolicznych w organizmie związanych z przebiegiem cukrzycy, chorób nerek. Także zatrucie alkoholem oraz stosowanie niektórych leków może wywołać stan kwasicy metabolicznej. Objawy tego niebezpiecznego dla życia stanu zdrowia różnią się zupełnie od tych przypisywanych tzw. zakwaszeniu organizmu. W przebiegu kwasicy metabolicznej chory ma ciężki i przyśpieszony oddech, praca serca jest zaburzona, osoba ta powoli traci świadomość, rozwijają się zaburzenia elektrolitowe. Chory z kwasicą metaboliczną nie jest w stanie normalnie funkcjonować, chodzić do pracy, wykonywać obowiązków domowych i stosować suplementów na odkwaszenie organizmu. To stan wymagający opieki lekarskiej w warunkach szpitalnych.

Dr nauk. Med. Iwona Jarocka

Laboratorium LAB-MED

Koszalin





UE UE UE

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Budżetu Państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013