Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję


Znajdź poszukiwaną usługę medyczną
sprawdź ofertę, umów wizytę
Aktualności Wszystkie
Szkodliwe E – co warto wiedzieć na ich temat?

Tagi:



Niektóre z powszechnie używanych substancji powodują spustoszenie w naszych organizmach. Co to jest lista E? To spis dodatków do żywności, powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym, są wśród nich substancje pochodzenia naturalnego, czyli występujące w przyrodzie i syntetyczne - powstające w laboratorium.

Na czym polega sekret umiejętnego wyboru produktu? Na co należy zwrócić uwagę kupując żywność? Na cenę? A może na wygląd? Otóż nie! Cała tajemnica tkwi w etykiecie. Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić… Jednak wiele z tych substancji dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne.

  • Barwniki: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 151, E 155

Występują najczęściej w słodyczach, deserach, napojach galaretkach itp. Nadają lub poprawiają barwę produktu. Powodują reakcje alergiczne, bezsenność, depresje, podejrzany o ADHD u dzieci, niebezpieczne dla astmatyków

  • Kwasy sorbowe: E 200, E 202, E 203, benzoesany: E 210–E 219, siarczyny: E 220–E 228

Występują zazwyczaj w wyrobach garmażeryjnych, napojach gazowanych, sokach, konserwach i owocach suszonych. Zapobiegają psuciu się produktów, przedłużają ich trwałość i chronią przed drobnoustrojami. Powodują stratę wit. B12, reakcje alergiczne, bóle głowy, nudności, zakłócają pracę jelit, rakotwórcze.

  • Przeciwutleniacze: E 310-312, E 320 BHA, E 321 BH, E335, E336

Występują w płatach ziemniaczanych, gumach do żucia, frytkach, wyrobach piekarskich. Mogą powodować reakcje alergiczne, wysypkę, zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Mogą zadziałać przeczyszczająco.

  • Emulgatory: E 400, E 407, E450, E461

Występują w lodach, zupach w proszku, majonezie, margarynie, wędlinach, pieczywie, czekoladzie produkty czekoladowych. Mogą powodować owrzodzenia układu pokarmowego, działać przeczyszczająco. Niektóre szkodliwe dla kobiet w ciąży (utrudniają wchłanianie się żelaza). Mogą również wystąpić zaparcia i inne problemy jelitowe.

  • Glutaminiany: E 622, E 622, E 631

Występują w koncentratach spożywczych, zupach i daniach w proszku, przyprawach, sosach w proszku, sosach sojowe, wędlinach i konserwach, produktach o obniżonej zawartości soli. Mogą nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. Niewskazane dla osób z kamicą nerkową.

  • Preparaty zastępujące cukier: E 951 aspartam, E 954 sacharyna

Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe. Sacharyna dodawana jako dodatek do produktów dla dietetyków. Mogą powodować białaczkę, nowotwory pęcherza, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazane dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.

Są to najbardziej szkodliwe konserwanty, których działanie alergenne i rakotwórcze zostało udowodnione badaniami, a mimo to nadal funkcjonują w przemyśle żywieniowym. Powinniśmy kierować się zasadą – im krótszy skład, tym zdrowszy produkt.

 

AB





UE UE UE

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Budżetu Państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013