Lp. |
Oddział Wojewódzki NFZ |
Infolinia ogólna |
Infolinia o Terminach Leczenia |
---|---|---|---|
1 |
Dolnośląski |
(71) 79 79 100 |
800 804 001 |
2 |
Kujawsko-Pomorski |
(52) 55 57 706 801 002 706 |
800 007 706 |
3 |
Lubelski |
194 88 (81) 194 88 |
800 804 003 |
4 |
Lubuski |
801 002 110 (68) 41 10 110 |
800 007 798 |
5 |
Łódzki |
801 002 275 (42) 29 99 275 |
800 007 725 |
6 |
Małopolski |
(12) 194 88 (12) 29 88 386 (12) 29 88 404 |
800 007 797 |
7 |
Mazowiecki |
(22) 45 67 401 |
800 804 007 |
8 |
Opolski |
194 88 (77) 194 88 |
800 804 008 |
9 |
Podkarpacki |
800 804 009 |
800 804 009 |
10 |
Podlaski |
(85) 74 59 500 |
800 804 010 |
11 |
Pomorski |
(58) 32 18 635 (58) 32 18 626 (58) 731 10 11 801 090 018 |
(58) 32 18 635 (58) 32 18 626 (58) 731 10 11 801 090 019 |
12 |
Śląski |
(32) 79 00 903 801 002 903 |
800 800 008 |
13 |
Świętokrzyski |
(41) 36 46 288 |
800 060 213 |
14 |
Warmińsko-Mazurski |
194 88 (89) 194 88 (89) 62 71 277 800 133 773 |
800 133 773 |
15 |
Wielkopolski |
800 800 805 |
(61) 85 06 036 (61) 85 06 072 |
16 |
Zachodniopomorski |
801 002 272 (91) 88 19 972 |
800 804 016 |
Na czym polega sekret umiejętnego wyboru produktu? Na co należy zwrócić uwagę kupując żywność? Na cenę? A może na wygląd? Otóż nie! Cała tajemnica tkwi w etykiecie. Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić… Jednak wiele z tych substancji dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne.
Występują najczęściej w słodyczach, deserach, napojach galaretkach itp. Nadają lub poprawiają barwę produktu. Powodują reakcje alergiczne, bezsenność, depresje, podejrzany o ADHD u dzieci, niebezpieczne dla astmatyków
Występują zazwyczaj w wyrobach garmażeryjnych, napojach gazowanych, sokach, konserwach i owocach suszonych. Zapobiegają psuciu się produktów, przedłużają ich trwałość i chronią przed drobnoustrojami. Powodują stratę wit. B12, reakcje alergiczne, bóle głowy, nudności, zakłócają pracę jelit, rakotwórcze.
Występują w płatach ziemniaczanych, gumach do żucia, frytkach, wyrobach piekarskich. Mogą powodować reakcje alergiczne, wysypkę, zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Mogą zadziałać przeczyszczająco.
Występują w lodach, zupach w proszku, majonezie, margarynie, wędlinach, pieczywie, czekoladzie produkty czekoladowych. Mogą powodować owrzodzenia układu pokarmowego, działać przeczyszczająco. Niektóre szkodliwe dla kobiet w ciąży (utrudniają wchłanianie się żelaza). Mogą również wystąpić zaparcia i inne problemy jelitowe.
Występują w koncentratach spożywczych, zupach i daniach w proszku, przyprawach, sosach w proszku, sosach sojowe, wędlinach i konserwach, produktach o obniżonej zawartości soli. Mogą nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. Niewskazane dla osób z kamicą nerkową.
Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe. Sacharyna dodawana jako dodatek do produktów dla dietetyków. Mogą powodować białaczkę, nowotwory pęcherza, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazane dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.
Są to najbardziej szkodliwe konserwanty, których działanie alergenne i rakotwórcze zostało udowodnione badaniami, a mimo to nadal funkcjonują w przemyśle żywieniowym. Powinniśmy kierować się zasadą – im krótszy skład, tym zdrowszy produkt.
AB