Tarczyca to gruczoł, który ingeruje we wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie oraz wywiera tym samym duży wpływ na naszą psychikę.
Gruczoł ten wytwarza dwa hormony: tyroksynę i trójjodotyroninę, które są wydzielane na „rozkaz” podwzgórza. Wydzielanie hormonów tarczycy reguluje wydzielany przez przysadkę mózgową hormon tyrotropowy TSH. Aby produkować dostateczną ilość hormonów, tarczyca potrzebuje określonych substancji białkowych, czerpanych z naszego pożywienia oraz jodu. Jod występuje w naszym kraju w niewielkich ilościach. Zwłaszcza kobiety mają w pewnych okresach życia większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek – szybko może dojść do niedoboru jodu w organizmie. Zwiększone zapotrzebowanie na jod obserwuje się przy zaburzeniach cyklu miesiączkowego, w okresie ciąży i karmienia piersią a tak że w okresie przekwitania.
Choroby tarczycy
Występują głównie u kobiet w wieku 30-50 lat, choć na nadczynność tarczycy cierpią także nastolatki. Objawy nadczynności tarczycy to: spadek wagi ciała, nerwowość, niepokój, silne pocenie się, kołatanie serca, bezsenność. Natomiast przy niedoczynności tarczycy występuje: osłabienie, apatia, ciągłe zmęczenie, wzmożona senność, nadwrażliwość na zimno, marznięcie, matowe włosy, sucha blada skóra, zaparcia. W sporadycznych przypadkach gdy u kobiety w okresie ciąży wystąpi niedobór hormonów tarczycy, może to doprowadzić do wrodzonej niedoczynności i ciężkich wad rozwojowych u dziecka. Dlatego też jod jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Choroby tarczycy są najczęściej w większości wyleczalne.
Konieczne badania
Przy nadczynności lub niedoczynności tarczycy oznacza się stężenie hormonów TSH, FT3, FT4, anty TPO, anty TG. Aby określić wielkość tarczycy i wykryć guzki wykonuje się USG tarczycy. Biopsja cieńkoigłowa ocenia czy guz jest złośliwy. Charakter guzków można ocenić za pomocą tzw. scyntygrafii, którą wykonuje się wstrzykując dożylnie odpowiedni kontrast. To badanie izotopowe pozwala uzyskać tzw. mapę tarczycy.
Najważniejsza równowaga hormonów
Właściwą równowagę hormonów tarczycy można utrzymać przez właściwe odżywianie. Tarczyca reaguje natychmiast gdy dostarczy się jodu. Dlatego można regulować jej funkcjonowanie, dostarczając organizmowi pożywienie bogate w jod. Pierwiastek ten znajduje się w soli jodowanej i w niektórych wodach mineralnych. Bogate w jod są jadalne rośliny morskie jak algi i morszczyn. Najwięcej jednak tego pierwiastka zawierają ryby morskie takie jak: łosoś morski, mątwa, a nieco mniej sandacz i tuńczyk.