Kasze uważane są za jedno z lepszych źródeł węglowodanów. Jaglanka nazywana jest królową kasz. Można ją podawać na słodko i wytrawnie. Zawiera wiele cennych właściwości odżywczych.
W sezonie jesienno-zimowym warto sięgnąć po produkty rozgrzewające. Pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę ciała i chronią przed wychłodzeniem organizmu. Kasza jaglana rozgrzewa organizm i działa wysuszająco na błony śluzowe. Wykazuje właściwości antywirusowe. Przyśpiesza tym samym proces leczenia podczas kataru i przeziębień. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego sprawdzi się doskonale w diecie osób chorujących na celiakie. Zasadowy odczyn pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Przeciwdziała zakwaszaniu organizmu i jego negatywnym skutkom.
Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, witaminy B1, B2 B6, E oraz miedzi. Wysoka zawartość krzemu wspomaga kondycję skóry, włosów i paznokci. Zapobiega również odwapnianiu kości. Lecytyna wspomaga pamięć i koncentracje. Przydaje się podczas wzmożonego wysiłku umysłowego. Odpowiedni poziom tych pierwiastków przyda się szczególnie dzieciom i młodzieży w wieku szkolnym. Ze względu na wysoki poziom żelaza zawartego w kaszy, sprawdzi się w diecie osób cierpiących na niedokrwistość i anemię.
Przy przyrządzaniu kaszy jaglanej należy pamiętać, aby namoczyć ją wcześniej przez minimum godzinę, a następnie dobrze przepłukać. Pozwoli to pozbyć się gorzkiego smaku kaszy.
MK